Yehuda Groenteman

Groenteman

Rabbijn J. Groenteman

Baroech dajan ha’emet – ברוך דיין האמת

Met droefenis  geven wij u kennis van het overlijden van mijn vader, Yehuda (Juda) Groenteman, op 14 Sjevat 5778 (30 januari 2018) te Jeruzalem, Israël.

Deze site blijft open tot december 2018.
Anouk Groenteman

NIEUWE WEBSITE T.B.V. KABBALACURSUSSEN

Een nieuwe website http://kabbalawijsheid.org, weleens waar nog onder constructie, is van start gegaan.

Deze site is in het bijzonder gericht op het geven van informatie en de  mogelijkheid om deel te nemen aan de mondelinge cursussen van Rabbijn Juda Groenteman, onder het motto: directe zuivere overdracht van Kabbala kennis van leraar naar leerling. Kabbalawijsheid.org is nauw verbonden en werkt samen met Beth HaMidrash.org.     

Kabbala geeft antwoorden

Kabbala betekent ‘ontvangen’ of ‘dat wat is ontvangen’. Het is de mystieke, esoterische kant van het Jodendom en zoekt een dieper begrip van de Torah dan zijn letterlijke interpretatie. De kabbala zoekt en geeft antwoorden over het wezen van God, het ontstaan van de wereld, de spirituele wereld en onze individuele relatie met God en met elkaar. Volgens de kabbalisten zijn alle antwoorden op de grote vragen die elke generatie zich weer stelt, zoals, wie ben ik, waar kom ik vandaan, waarom zijn we hier, in code te vinden in de Thora. Lees verder

KABBALA VAN MOND TOT OOR

BASISCURSUS KABBALA

Rabbijn Juda Groenteman zal in oktober 2010 weer vanuit Jeruzalem naar Nederland komen om Kabbala Cursussen te geven.

Er staan Basiscursussen gepland op twee locaties:

  • ANTWERPEN
  • AMSTERDAM

Periode: 10 oktober t/m 5 december 2010

Kosten van de cursus € 235,-

Acht wekelijkse lessen van 19.30 – 22.00 uur

Aantal deelnemers per cursus 12 -15

De cursussen worden gegeven op goed bereikbare locaties.

Voor informatie over de inhoud van de cursus en voor vragen en opmerkingen kunt u terecht op de website www.kabbalavanmondtotoor.org

hier vind je ook een artikel waarin Rabbijn Groenteman toelichting geeft op waar Kabbala eigenlijk over gaat.

Informatie over o.a. Kabbala is te vinden op de website van Beth HaMidrash.

Inschrijving wordt in de loop van april mogelijk.

Rabbijn Sherki, van Machon Meir

Rabbijn Sherki, van Machon Meir, is bezig met ondersteuning van oa. Rabbijn Yoel Schwartz, om in Israel een studiecentrum op te zetten voor niet joden, om hen te kunnen laten studeren voor korte of langere tijd over de zeven noach. geboden onder deskundige leiding.

Hij komt in Rotterdam Capelle a.s. zondag 10 Januair om 15.00 uur een lezing geven speciaal voor de noach. studiegroep in Nederland en Belgie over

“The universal message of Judaism”.

Hopelijk geeft hij ook info over het op te zetten studiecentrum.

De lezing is gratis en opgeven via de website: www.noachieten.nl

Daar staat ook de aankonidigng.

De lezing duurt ong. tot 17.00 uur incl. vragen stellen.

In de avond hopen we Rabbijn Sherki te horen spreken uitsluitend voor Joods publiek in Rotterdam in de orth. sjoel aldaar om 20.00 uur over “kiruv”.

Aanmelding voor dat gebeuren bij mij via emailadres mattitjahu2000@yahoo.co.uk .

Uiterst zondagochtend 10.00 uur 10 Januari.

WEBSITE TEN BEHOEVE VAN CURSUSSEN KABBALA

Begin 2007 ging een introductiecursus kabbala in Amsterdam van start onder leiding van R. Juda Groenteman. De cursus werd spontaan door een aantal mensen via Beth HaMidrash georganiseerd. Het enthousiasme waarmee deze cursus werd ontvangen, ook mede dankzij de inbreng van Seree Cohen van de Kabbalistische analyse van het Bijbels Hebreeuws, leidde tot het organiseren van een vervolgcursus en nieuwe introductiecursussen in diverse steden, onder grote belangstelling hebben plaatsgevonden. Ook nu, in 2009 worden in het najaar introductie- en vervolgcursussen georganiseerd, daarvoor is speciaal een website gecreëerd onder de naam

www.kabbalavanmondtotoor.org

Feliz Magazine: Rabbijn Juda Groenteman over de ware leer van de Kabbala

Interview: “Rabbijn Juda Groenteman over de ware leer van de Kabbala” – Feliz Magazine

“Kabbala is de wetenschap van God”

Beroemdheden als Madonna en Demi Moore flirten ermee, en therapeuten en newagegoeroes leggen het in hun etalage naast sjamanisme, tantraseks en boeddhistische surrogaten. Maar in hoeverre heeft wat zij – letterlijk – verkopen ook écht iets te maken met de joodse kabbalatraditie? Rabbijn Juda Groenteman, docent aan het Multimedia Instituut voor Joodse Studies Beth HaMidrash in Jeruzalem en kabbalaspecialist, laat er in een exclusief gesprek met FELIZ geen twijfel over bestaan: “De hype rond kabbala gaat helemaal voorbij aan de essentie: de vervolmaking van de schepping en het dichter bij God komen.”

>> Download het complete artikel “Kaballah is de wetenschap van God” (2,7Mb PDF bestand)

Nieuwe locatie Cursus Kabbalah

Komende zondag 4 februari, zal de eerste van twaalf bijeenkomsten voor de introductiecursus Kabbalah plaatsvinden. Aanvankelijk zou de cursus in het Joods Cultureel Centrum te Utrecht worden gehouden maar er is gekozen voor een nieuwe locatie.

Nieuwe Locatie

Het gebouw van Moadon Bne Akiwa te Amsterdam

Kalfjeslaan 376
1081 JA Amsterdam
020-6463872

Inschrijven nog mogelijk

Er kan nog worden ingeschreven. Kijk op http://www.kabbalisten.com/index_bestanden/Page398.htm voor meer informatie en het inschrijvingsformulier.

Routebeschrijving

Openbaar vervoer

Suggestie: Neem om 12:53 bus 172 (Connexxion) vanaf Pr. Hendrikkade (nabij Amsterdam CS) richting Kudelstaart. Stap rond 13:20 uit op de halte Kalfjeslaan/Amstelveenseweg.

Kijk op http://www.9292ov.nl voor andere mogelijkheden en een routeplanner vanaf uw woonplaats.

Auto

Neem vanaf A10 (Amsterdam Ring Zuid, vanaf beide kanten) afslag S108 ‘Buitenveldert / Oud Zuid’. Ga links af richting Amstelveen. U rijdt over de Amstelveense weg. De vierde straat links (oprit A10 niet meegeteld) is de Kalfjeslaan.

Kijk voor een interactieve kaart op Moadon Bne Akiwa op Map24 of gebruik onderstaand formulier voor een routebeschrijving met overzichtskaart.

Bent u bekend in Amsterdam? Dan heeft u misschien genoeg aan onderstaande afbeelding.

Kaartje van Amsterdam met locatie gebouw van Moadon Bne Akiwa

Introductie cursus Kabbalah

Het Tijdschrift voor Kabbalisten start in samenwerking met Beth Hamidrash een introductiecursus Kabbalah. De cursus start bij een minimale deelname van 20 personen met een maximum van 25 personen per groep.

Inhoud: Introductie doctrines & concepten Kabbalah
Docent: Rabbi Juda Groenteman
Tijd: 12 lessen van 2 á 3 uur, iedere zondagmiddag om 13:30 vanaf 4 februari t/m 22 april 2007
Plaats:
Joods Cultureel Centrum (Merkaz gebouw, Magdalenastraat 1a) te Utrecht
Kosten: 150 euro per persoon

Meer informatie en inschrijving via de website van het Tijdshchrift voor Kabbalisten:
http://www.kabbalisten.com/index_bestanden/Page398.htm

Boeksuggesties op Beth HaMidrash

Vele boeken op de markt interpreteren Judaïsme verkeerd, soms onschuldig, soms met opzet en in het bijzonder boeken met betrekking tot Joodse mystiek. Om die reden moet men zeer precies en selectief zijn in het kiezen van leesmateriaal over dit onderwerp.

U kunt op de website van Beth HaMidrash bibliografieën verwachten met alleen werken die wij betrouwbaar en bevoegd vinden. De bibliografieën worden van tijd tot tijd aangevuld en zullen worden verzameld onder de categorie Boeken.

De eerste bibliografie is een overzicht van aanbevolen Kaballistische werken met titel, korte omschrijving, ISBN en (zo mogelijk) een koppeling voor het bestellen bij online boekwinkels. En als u bestelt bij Amazo.co.uk via een koppeling vanaf de website van Beth HaMidrash, dan steunt u tevens de Stichting!

Wilt u op de hoogte blijven van volgende bibliografieën? Schrijf u dan in bij Beth HaMidrash, log in, ga naar ‘Uw Abonnementen’ en zet een vinkje bij de categorie ‘Boeken’.