PARASHAT KI TIESSÁ

Wanneer je opneemt   Exodus.30:11 – 34:35

 

 Het zuiveren van de Spirituele Wereld

 

 Rabbi Moshe ben Nachman

 

Kabbala legt uit dat het wassen van de handen de hemelse werelden verheft.

 

“En G’D sprak tot Mozes: Je moet een koperen wasbekken met daarbij een koperen onderstel maken om je te wassen; je moet dat plaatsen tussen de tent der samenkomsten en het altaar en er water in doen.

 

En Aaron en zijn zonen moeten met het water daaruit hun handen en voeten wassen.”

Dit wassen is uit eerbied voor Hem Die uit de Hemel is, want wie de Konings Tafel nadert om te dienen, of om het voedsel van de Koning met Hem te delen en de wijn die Hij drinkt, wast zijn handen, omdat “handen zich bezighouden met allerlei dingen, ook onzuivere dingen”. Vervolgensschrijft Hij hier het wassen van de voeten voor omdat de priesters de Dienst op blote voeten uitvoerden en sommigen onzuivere en smerige voeten hadden.

 

Door middel van de Waarheid [de leringen van Kabbala], moeten deze delen van het lichaam worden gewassen omdat de extremiteiten van iemands lichaam zijn handen en voeten zijn, want wanneer de handen opgeheven zijn ze hoger dan de rest van het lichaam en de voeten zijn het laagste punt. Dit verwijst in de menselijke vorm naar de Tien Emanaties, met het hele lichaam daartussen, juist zoals expliciet wordt aangegeven Sefer Yetzira, [Het Boek van de Schepping]: “Hij maakte een verbond met hem [Abraham] tussen de tien vingers van zijn handen en de tien tenen van zijn voeten, met het uitstekende deel van de tong en met de uitgestrekte naaktheid.” Om die reden werd aan de afgezanten van de Ene in den Hoge opgelegd hun handen en voeten te wassen, deze wassing was voor belang van heiligheid. Dus Onkelos vertaalt “wassen” [Hebreeuws, “L’rochtza”] in dit vers als “heiligen” [l’kidoesh].

 

Het is op basis van het idee van dit gebod dat onze Rabbijnen het handen wassen voor het gebed hebben geïnstitutionaliseerd, omdat iemand zijn gedachten direct richt op dat wat hij gaat doen, net zoals in het opheffen van de handen door de priesters wanneer zij het Volk zegenen.

 

SHABBAT SHALOM 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.