PARASHAT BO

Kom                       Exodus. 10:1 – 13:16

 

 

Een connectie dieper dan het natuurlijke

 

Zelfs in de toekomstige verlossing worden Joden die niet verlost willen worden, uit de verbanning genomen.

 

 

 

In de Uittocht van Egypte dwong G’D niet de Joden die niet wilden vertrekken, te gaan, maar aangezien ze er voor kozen te blijven in Egypte, verloochenden zij het doel van hun existentie, met als gevolg dat hun leven daargeen betekenis meer had en moest worden beëindigd. In tegenstelling tot de Toekomstige Verlossing van de huidige verbanning, worden zelfs die Joden die niet willen verlost worden uit de verbanning genomen.

 

De Joden van de Uittocht waren in staat te kiezen om niet te worden verlost, omdat de enige connectie tussen G’D en het Joodse Volk op dat moment een “natuurlijke” was, vergelijkbaar met de natuurlijke verhouding tussen ouder en kind. Zoals G’D tegen Mozes zei om tegen Farao te zeggen, “Mijn eerstgeboren zoon is Israël en Ik zeg u: Laat Mijn zoon gaan.” (Exodus. 4:22-23). Door de uitoefening van hun vrije keuze en door het bestrijden van de verhouding van het joodse volk tot G’D, konden deze Joden de verlossing door G’D terzijde schuiven, net zoals een kind kan rebelleren tegen zijn ouders.

 

Maar toen G’D de Thora gaf, legde Hij een verhouding met ons vast die de voorafgaande natuurlijke verhouding te boven gaat. Wanneer we vanuit onze vrije wil kiezen te doen tegen onze natuurlijke voorkeur, openbaren we daardoor onze essentie, die onze natuur  te boven gaat.  Zoals G’D ons koos uit zijn Eigen Vrije Wil en ons de Thora gaf; dat deed Hij dit niet omdat Hij was gebonden door een natuurlijke verbinding tussen Hem en ons maar omdat Zijn essentie deze natuur te boven gaat. Hij plantte ons daardoor in Zijn wezen, dieper dan we geworteld waren op grond van de natuurlijke ouder-kind verhouding.

 

Om die reden is het voor een Jood onmogelijk om zich te verzetten tegen zijn verhouding met G’D, aangezien deze verhouding een deel van zijn essentie werd. Uiteraard kan hij zich blijven verzetten tegen zijn eigen essentiële connectie met G’D, maar dit is alleen maar oppervlakkig. Vroeger of later, zal zijn diepe innerlijke essentie aan de oppervlakte komen en dus waardig worden bevonden om te worden verlost.

 

SHABBAT SHALOM   

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.