PARASHAT TETSAVÉ

Je zult gebieden    Exodus.27:20 – 30:10

Puur Goud op Zijn Voorhoofd

Wanneer Joden met choetzpah kijken naar de voorhoofdsplaat van de Hoge Priester, breken hun harten en onderzoeken zij hun daden.

Zohar Vayakhel 218

“En je zult een Tzitz [voorhoofdsplaquette] maken van puur goud en daarin graveren, (zoals men zegels graveert): ‘Gewijd aan G’D’ “. (Exodus. 28:36)

Kom en Zie, er wordt gezegd dat al degenen zonder schaamte, geen aandeel hebben in de Komende Wereld. Als de schaamtelozen in Israël, kijken naar de plaat, breken hun harten en zullen zij hun daden onderzoeken. Aangezien de plaat verzoening voor onbeschaamdheid bracht, omdat het is gebaseerd op een letter en ieder die er naar keek schaamde zich voor wat hij had gedaan.

 De letters van de mysterieuze Heilige Naam, die waren ingegraveerd op de plaat, schenen met schitterend licht. Ieder die keek naar de uitstraling van de letters, overviel een panische angst en een brekend hart. 

 De Tzitz werkt meer op de werking van schamen dan het teweeg brengen van een schuldgevoel. Het bewerkstelligt een publieke weerspiegeling van iemands handelen waardoor men zich schaamde voor wat zij deden. We zouden meer gevoel van schaamte moeten ontwikkelen. Want het schuldig voelen maakt ons terughoudend maar schaamte houdt ons gericht op de toekomst en dichter tot de Meester, in de woorden van de Zohar.

SHABBAT SHALOM  

Geef een reactie