TOE B’AV

DONDERDAGAVOND – VRIJDAG 2-3 AUGUSTUS, DE VIJFTIENDE DAG VAN DE MAAND AV, TOE B’AV 

 De vijftiende dag van Av (Toe B’Av) is een zeer gelukkige dag in de Joodse Traditie, hoewel een verborgen feestdag in de Thora kalender, bezit Toe B’Av de zelfde heiligheid als Jom Kippoer. Het markeert de dag waarop het decreet van uitsterven van generatie van de wildernis werd beëindigt en ook de jaardag van de reconciliatie van de Stammen van Israël met de Stam van Benjamin, na het incident van de Concubine van Giv’a, het verhinderde uitsterven van die stam, door de leden toe te staat om vrouwen te huwen van andere stammen.  (Richteren, 19-20, 21-19; Ta’anit 30b).

Onder Hoshea ben Ela, Koning van de Tien Stammen, werden de wegversperringen, opgezet door Yeravaam ben Nevat (Jeraboam) om pelgrimage naar de Tempel in Jeruzalem te verhinderen, verwijderd en onder de Romeinse bezetting kon de vermoorde Beitar worden begraven.

 Dus de vijftiende dag van Av is een dag van reconciliatie tussen mens en G’D en tussen mensen onderling.

 “Op deze dag gingen de dochters van Israël uit en dansten in de wijngaarden en iemand die geen vrouw had nam voor zich daar een vrouw…..” (Ta’anit 30b)

 HEDEN TEN DAGE IS HET BIJZONDER GUNSTIG GEBEDEN TE ZEGGEN VOOR HET VINDEN EN VERBINDEN MET IEMANDS ZIELVERWANTE.

 Komende Vrijdagavond- Zaterdag 3-4 Augustus, 16e Av is Shabbat Nachamoe, de Shabbat van Troost, Parashat We’etchánan, met de Haftara Jesaja, 40:1-26,

 “Troost, troost, Mijn volk……” is de eerste van de Zeven Haftarot van Vertroosting en Aanmoediging die gelezen worden tussen Tisha BeAv en Rosh HaShana. Op Zaterdag avond, na het einde van Shabbat Nachamoe, wordt de Komende Verlossing aangekondigd, het is de gewoonte voor diegene die in omgeving van Haifa, Israël wonen, om de Grot van Elija op de Berg Carmel te bezoeken.               

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.