PARASHAT SHOFTIEM

Rechters                 Deuteronomium. 16:18 – 21:9


Rabbi Shimon bar Jochai


Het Kleine Sanhedrin en het Grote Sanhedrin


Zohar Shoftiem

Sprekend over het Hogere gerechtshof, vertelt Rabbi Shimon vervolgens aan de Trouwe Herder [Mozes] dat hij Gadol was, de hoogste van de zeventig van het grote Sanhedrin. Hij zegt dat Mozes de vriend is van G’D en de vriend van Malchoet. Hij praat ook over het lagere gerechtshof en over de grotere en de kleinere lichten. Het grotere licht is het licht van G’D en het kleinere licht is het lied van de Levieten.

De heilige persoonlijkheid, Rabbi Shimon, zei tot de Trouwe Herder: “Het grote Sanhedrin bestaat uit zeventig leden en jij bent de grootste van hen allemaal, zoals is geschreven: iedere grote aangelegenheid zullen zij jou voorleggen, maar elke kleine aangelegenheid zullen zij zelf berechten”(Exodus. 18:22), wat verwijst naar het Grote Sanhedrin en het kleine Sanhedrin, waarover men zegt, “Grote zaken en Kleine zaken”.” Het Grote Sanhedrin is van het aspect van de Hemelse Shechina, wat is Bina, en het Kleine Sanhedrin is van het aspect van de lagere Shechina, wat Malchoet is.

Mozes is de getuige van de Koning, Zeir Anpin, Aaron is de getuige van de Koningin. In totaal zijn er 72 leden van het Sanhedrin, namelijk, zeventig Sanhedrin Rechters waarover Mozes en Aaron presideren. Samen vertegenwoordigen zij de zelfde numerieke waarde als Chesed, die de numerieke waarde heeft van 72. Vandaar dat zij worden beschouwd als het Sanhedrin, aangezien Chesed Groot wordt genoemd. Het kleinere Sanhedrin is van het aspect van links, dat is Malchoet, dat opgebouwd is van links [in de levensboom] en waarover is geschreven, “en het kleinere licht om de nacht te beheersen” (Genesis. 1:16) .

In het verlengde hiervan wordt Tiferet beschouwd als het “het grotere licht om over de dag te heersen” (ibid.), want het vers zegt hierover, “Hashem zal Zijn standvastige liefde [Chesed] overdag laten heersen” (Psalmen. 42:9). Want het is Chesed die het Grotere Licht wordt genoemd. En het kleinere licht heerst over de nacht, “en in de nacht zal Zijn lied bij mij zijn” (ibid.), dat wil zeggen, het lied van de Levieten, dat Yasod in Malchoet is, volgens de betekenis van de woorden: “de zoon van jishai leeft op de aarde”(Samuel. 20:31), waar “leven” verwijst naar Yasod en “op de aarde” naar Malchoet.

Hij heeft tien typen van liederen in Psalmen gecomponeerd, inhoudend “Gezegend”, “een Lied”, “een Gedicht”, etc. De rechtvaardigen zijn aan de  linkerkant, wat betekent Yasod in Malchoet, en “het kleinere licht” is de Shechina” dat was genomen van de linkerkant.

SHABBAT SHALOM

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.