Kabbala geeft antwoorden

Kabbala betekent ‘ontvangen’ of ‘dat wat is ontvangen’. Het is de mystieke, esoterische kant van het Jodendom en zoekt een dieper begrip van de Torah dan zijn letterlijke interpretatie. De kabbala zoekt en geeft antwoorden over het wezen van God, het ontstaan van de wereld, de spirituele wereld en onze individuele relatie met God en met elkaar. Volgens de kabbalisten zijn alle antwoorden op de grote vragen die elke generatie zich weer stelt, zoals, wie ben ik, waar kom ik vandaan, waarom zijn we hier, in code te vinden in de Thora. Snaren theorie, de Big Bang en meer natuurkundige modellen zijn terug te vinden in de Kabbalistische gedachten van duizenden jaren terug. Van grote natuurkundigen als Newton en Einstein is bekend dat ze veel kennis hebben opgedaan uit de leer van kabbala. Kabbala  is lang een geheime leer gebleven die mondeling werd doorgegeven aan een select aantal rabbijnen per generatie. Daardoor zijn er veel schimmige ideeën over kabbala ontstaan. Terwijl kabbala in feite de -niet bewezen- wetenschap van het goddelijke is. Kabbala is dan ook een leer waarop echt gestudeerd wordt! Gelukkig zijn er mensen die kabbala meer in de openbaarheid willen brengen en het van haar schimmige imago willen ontdoen. Een van hen is rabbijn Juda Groenteman, geboren in Amsterdam en al jaren woonachtig en werkzaam in Jeruzalem. Een van zijn doelstellingen is de diepe wijsheid en leerzame kennis van de Kabbala voor iedereen die daar oprecht in is geïnteresseerd toegankelijk te maken. Zo is de bijzondere situatie ontstaan dat rabbijn Juda Groenteman jaarlijks voor een paar maanden naar Nederland komt om daar aan mensen van alle gezindten, man en vrouw, de leer van de kabbala te onderwijzen. Deze studiegroepen komen gedurende een periode van zo’n 3 maanden per jaar wekelijks bij elkaar om onder leiding van rabbijn Juda Groenteman te leren.

GEEN GELOOF

Hoewel de kabbala op de studie van een religieuze bron, de Thora, gebaseerd is, is het uitdrukkelijk géén geloof. Het uitgangspunt van de kabbala is namelijk; “geloof niets wat je niet zelf onderzocht of ondervonden hebt”. De kabbala doet een beroep op de mensen die het willen bestuderen om kritisch te zijn, om zelf ‘de leer’ te toetsen aan de eigen praktijk. Wel doceert de kabbala een groot aantal inzichten over hoe het leven werkt, hoe we als mensen met elkaar om zouden kunnen gaan, en hoe we van deze planeet een aards paradijs kunnen maken. De kabbala hanteert daarbij als uitgangspunt dat de mens feilbaar is, dat hij fouten zal maken en onderuit zal gaan. Dat hoort nu eenmaal bij de ervaring van het leven, en is de reden waarom we hier zijn. We zijn hier om onszelf te ontwikkelen tot de best mogelijke vorm van onszelf. In het maken van fouten zitten dan ook vaak de grootste levenslessen verscholen. Het doel van de mens is, volgens de kabbala, om zichzelf maximaal te ontplooien. Ieder mens zou zijn capaciteiten optimaal moeten ontwikkelen, om de vrucht ervan aan de wereld te schenken. We zijn samen verantwoordelijk voor de toestand van de wereld.

De juiste frequentie

Een andere kabbalistische gedachte is dat God ( of het Goddelijke) constant Zijn wil, boodschappen, zendt naar de wereld. Dat lang niet iedereen zich daarvan bewust is en deze boodschappen niet oppikt, komt niet omdat er iets mis zou zijn met het zenden van de boodschappen, maar omdat de meeste van ons niet zijn afgestemd op de juiste frequentie. We pikken de boodschap niet op. We kunnen wel de juiste frequentie vinden door het bezig zijn met Kabbala. Door het bestuderen van het kabbalistische leer, te gaan leven naar de diepe wijsheid daarvan en je de kabbalistische manier van denken en doen eigen te maken, stem je jezelf steeds meer af op de juiste frequentie.Je wereldbeeld verandert en daardoor ook  je leven en daarmee samenhangend, dat van de mensen om je heen. Soms zijn het subtiele veranderingen. Maar zoals een slag van een vlindervleugel in Japan een orkaan in Europa kan veroorzaken, zo kan de kleinste verandering in jezelf ook leiden tot iets groots.

 

2 reacties op “Kabbala geeft antwoorden

 1. Pingback: CURSUSSEN KABBALA NAJAAR 2010 | Kabbala van Mond tot Oor

 2. Beste,
  Ik ben in Israel geboren en getogen maar leef sinds mijn 20ste in Antwerpen. Ik leid in Antwerpen een stichting, Elcker-Ik Centrum, gevstigd midden in de Joodse buurt maar niet verbonden en/of geascoireerd met de Joodse gemeenschap. Onze missie is, ondermeer, om de Joodse en Vlaamse medeburgers zoveel mogelijk bij elkaar te brengen (meer info http://www.elcker-ik.be/ over ons). Wij zijn al lang op zoek om uitgeberide Kabbalhlessen in het Nederlands te organiseren,
  Ik heb begrepen dat de lessen voor dit najaar al vastgelegd zijn, maar misschien kan Rabbijn Juda Groenteman in de loop van 2012 in ons centrum gastcollege komen geven? Er is namelijk heel veel intersse voor spiritualiteit in het algemeen en voor Kabbalah in het bijzonder.

  PS: Onze activiteitenkalender is te downloaden via http://www.elcker-ik.be/downloads.

  Bedankt en ik hoop snel van jullie te horen,

  Yael brakin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.