PARASHOT CHOEKAT – BALAK

De inzetting – Balak

Numeri. 19:1 – 22:1, 22:2 – 25:9

Likoetei Thora door de Lubavitcher Rebbe

Emotionele Elevaties

De Eeuwige sprak tot Mozes en tot Aharon:

“Dit is de wet van de Thora die de Eeuwige uitvaardigde. Hij zei: draag de Kinderen van Israel op dat ze je een volkomen rode koe brengen zonder gebrek, waarop nog geen juk gelegd is.

Jullie moeten die aan de priester El’azar geven en die moet haar naar buiten de legerplaats brengen en men slacht haar waar hij bij is.” (Numeri. 19:3)

Alle andere offers moeten binnen de omsloten ruimte van het Tabernakel worden gebracht; alleen deze wordt buiten geofferd. Dit omdat alle andere offers worden gebracht vanwege onopzettelijke negatieve gedragingen, die wij begaan omdat onze dierlijke ziel ons onverschillig maakt ten aanzien van spirituele aangelegenheden. Aangezien onze dierlijke natuur verfijnd kan worden en kan opteren voor heiligheid, kunnen wij offers brengen die dit binnenin het Tabernakel bewerkstelligen. Het offer van de rode koe daartegen, wordt gebracht om ons te purificeren van de verontreiniging van dood, die niet kan worden gezuiverd of verheven, het moet totaal  te niet worden gedaan; de rode koe moet geheel worden gereduceerd tot oneetbare as. En heeft daarom geen plaats binnenin het Tabernakel.

“…..Op de derde dag en op de zevende zal hij zichzelf ervan purificeren……(Numeri. 19:12)

Om ons te kunnen purificeren van de verontreiniging van dood, die in psychologische termen verwijst naar de machteloosheid van neerslachtigheid en moedeloosheid  ten aanzien van de spirituele dimensie van het leven, moeten we ons beroepen op de derde en de zevende emotionele eigenschappen (Sefirot) van de ziel. De derde emotie is barmhartigheid of “medelijden”(rachamiem), en de zevende emotie is nederigheid (shifloet). Hoe meer we de pijn voelen, hoe meer de G’ddelijke ziel lijdt onder zijn beperkt bewustzijn  in de fysieke wereld, des te meer worden we opgeroepen om het te bevrijden door Thorastudie en het doen van mitzwot. Dus spreken we G’d aan in onze gebeden als de Gene “die de doden doet herleven met overvloedige barmhartigheid”. En hoe minder egocentrisch we zijn, des te minder zal ons eigenbelang de vloed van G’ddelijke levenskracht en vitaliteit blokkeren die ons leven zou moeten activeren.

SHABBAT SHALOM

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.