PARASHAT LECH LECHA

Ga jij   Genesis.          12:1 – 17:27

RABBI SHIMON BAR JOCHAI

HET HUIS VERLATEN

ZOHAR I, 77b

De Eeuwige zei tot Avram: “Voor je eigen bestwil [in het Hebreeuws, ‘lech lecha’ ,de naam van deze wekelijkse lezing], ga uit je land, van je geboortegrond en uit het huis van je vader…..”Genesis. 12:1)

De woorden “lech lecha” betekenen letterlijk “Ga naar jou”.

Rabbi Elazar zei: “lech lecha” betekent “voor je eigen bestwil, ga weg van hier en ontwikkel je ziel, bevorder je [spiritueel] niveau.”

G’D instrueerde Abram om weg te gaan van zijn huidige spirituele weg door zich bezig te houden met mitzwot en goede daden die hij zal vervullen in het Land Israël. Het is dáár dat hij zal slagen in het bereiken van spirituele hoogten, welke voorheen onbereikbaar waren.

“Het is passend voor jou om hier te zijn, onder deze verdorven mensen.”

Alhoewel zij Abram niet konden beïnvloeden, zei G’D tot hem dat het kwaad dat hem omringde, zijn ziel bevlekte.

Zohar I, 78b

Een andere vertaling van de woorden lech lecha is, “Ga naar je Zelf”:

[Een andere interpretatie:] “Ga…om je zelf te leren kennen.”

G’D maakte hem duidelijk, “Bereik je zielsoorsprong, zodat je jezelf kan perfectioneren door de oorsprong van je ziel beneden, in deze wereld te reveleren.” Ergens anders verklaart de Zohar dat elke rechtvaardig persoon (tsadiek) in Deze Wereld twee zielen heeft; één in Deze Wereld en een andere ziel in de Hogere werelden boven. Dit zijn in feite verschillende niveaus van de ziel,  het voornaamste deel blijft boven, in de hogere werelden en de  pure reflecteerde straling ervan is gekleed in het fysieke lichaam in Deze Wereld. 

Zohar Chadash, Acharei 46d

Het hoofd van de Academie begon zijn verhandeling met het vers “De Eeuwige zei tot Avram, “Voor je eigen bestwil, ga uit je land, van je geboortegrond….” want hierdoor zal verlichting hem bestralen.

Met ander woorden, G’D maakte hem duidelijk zijn land en zijn geboorteplaats te verlaten enzovoort, want hij was niet in staat om daar verlichting te verkrijgen.

Een persoon die niet slaagt in een bepaalde plaats, moet opstaan en naar een andere plaats gaan waar hij meer succesvol is.

De Wijzen van de Talmoed verklaren eveneens dat een verandering van plaats een verandering van geluk teweegbrengt. (Rosh HaShana 16b; Bava Metzia 75b)           

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.