PARASHAT CHAYEE SARAH

De leeftijd van Sarah     Genesis. 23:1 – 25:18

Rabbi Shimon bar Jochai

Zohar I, p. 121b-122b 

De leeftijd van Sarah was honderd jaar, twintig jaar en zeven jaar; dat waren Sarah’s levensjaren.” (Genesis. 23:1)

Rabbi José verklaart, Sarah verschilt met alle andere vrouwen in de wereld in de wijze waarop haar dood wordt beschreven in de Thora, omdat het overlijden van de andere vrouwen niet zo wordt beschreven in de Thora, omdat het overlijden van de andere vrouwen in de Thora anders wordt beschreven.

Rabbi Chiya betwijfelt deze suggestie. Is dat zo? Maar er staat geschreven, “Rachel stierf en werd begraven op de weg naar Efrath” (Genesis. 35:19), en er staat geschreven, “Miriam stierf daar….” ( Numeri.20:1), en er staat geschreven,” Deborah, Rebbecca’s kindermeisje, stierf” (Genesis. 35:8), en er staat geschreven, “Shoea’s dochter, de vrouw van Jehoedah, stierf” (Genesis. 38:12)?

Rabbi José antwoordde: Geen van hen wordt geportretteerd op dezelfde wijze als Sara’s [heengaan], zoals het vers weergeeft, “Sarah was honderd jaar, twintig jaar en zeven jaar, dat waren Sarah’s levensjaren.” De precieze levensjaren van de andere vrouwen werden niet expliciet beschreven zoals bij Sarah. Echter, dit zinspeelt op het mysterie van dat niveau waarvan alle jaren en dagen van de mensheid afhangen.

Dit verwijst naar de Shechina. Na de verkeerde beslissing van Adam en Eva met de Boom van Kennis, werden de zielen van de mensheid bezoedeld en daalden af in de onzuivere kelipot. Echter, Sarah in haar rechtschapenheid verhief elk aspect van haar leven boven de onreine krachten van dood en steeg op naar het eeuwig leven [commentaar van Mikdash Melech]. 

SHABBAT SHALOM      

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.