ALS JOM KIPPOER, GROTE VERZOENDAG, OP SHABBAT VALT

Mozes riep de gehele gemeenschap van de Kinderen Jisraël in vergadering bijeen en zei tegen hen: Dit zijn de woorden die De Eeuwige heeft opgelegd aan jullie om te doen. Zes dagen van de week mag er werk verricht worden, maar de zevende dag moet het iets heilig voor jullie zijn, als een Shabbat van Shabbaton ter ere van de Eeuwige (Exodus. 35: 1-2)

En dit zal voor jullie een eeuwige wet zijn : In de zevende maand, op de tiende van de maand, moet je vasten en geen enkel werk verrichten, noch de proseliet noch de vreemdeling. Want op die dag zal men verzoening voor jullie verkrijgen om jullie te louteren, van al jullie zonden zullen jullie tegenover de Eeuwige rein worden.
Het is een Shabbat van Shabbaton voor jullie, een dag waarop je vast en geen enkel werk verricht, een eeuwige wet. (Leviticus. 16:29-31)

We weten dat Shabbat een concept van de Thora is. Van deze twee verzen kunnen we zien, dat beide, Shabbat en Jom Kippoer “Shabbat van Shabbaton” worden genoemd, de ultieme expressie van Shabbat. Wanneer de twee samenkomen bereiken de gebundelde interessen ongekende hoogten.

De Talmoed verklaart, “Als heel Israël twee maal achtereenvolgens Shabbat zou houden, zouden zij onmiddellijk worden verlost.” (Shabbat 118b)
Het boek Noam Megadiem (parasha Emor), van Rabbi Eliezer Ish Horowitz, een discipel van Rabbi Elimelech van Lizhensk, geeft een fascinerende interpretatie weer van deze Talmoedpassage; dat de twee Shabbatten verwijzen naar de twee Shabbatten welke samenvallen. Dat kan alleen zijn als Jom Kippoer samenvalt op Shabbat. Dan is de directe mogelijkheid van onmiddellijke verlossing van ons volk voorhanden. Het enige wat we moeten doen is, ze in acht nemen, onszelf van ganser harte plaatsen in dienst van de dag, zonder te worden afgeleid.

In principe is in elke Jom Kippoer de mogelijkheid aanwezig van een snelle verlossing. De heilige Zohar (parashat Noach) verklaart, dat zelfs als het volk in een enkele synagoge volledig teshoewa zou doen, op Jom Kippoer, het Joodse Volk onmiddellijk zou worden verlost! Dit is des te meer dit jaar het geval, wanneer de twee ultieme Shabbatten samenvallen. Een unieke gelegenheid.

Moge de komst van Mashiach deze Jom Kippoer een realiteit zijn.

GOED JOM TOV EN SHABBAT SHALOM

Één reactie op “ALS JOM KIPPOER, GROTE VERZOENDAG, OP SHABBAT VALT

  1. Enkele “infos’ over jaar 5768 : 1/ shmita jaar (shabat van de aarde) 2/ 2 maanden ‘adar’ 3/ Dit jaar, jaar van de zon – valt alle 28 jar – 28 zoals gematria van koah = kracht – Al die 3 elementen te samen zijn slechts 2 mal gebeurd.: 1/ verlossing van Egypte 2/ Jaar van Poerim EN NU DERDE MAAL VAN DE JOODSE GESCHIEDENIS. Ijk vertel meer op aanvraag…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.