MITSWA 2

Aanbevolen wordt om ook, parallel aan deze STUDIE, “De Introductie tot de Talmoed” hoofdstukken 1 t/m 4 van VAN MAIMONIDES, RABBI MOZES ben MAIMON te lezen op onze website www.bethhamidrash.org onder studies en Archief.

MITSWOT ASEDE

POSITIEVE GEBODEN

MITSWA 2

TE GELOVEN DAT G’D ÉÉN EN DEZELFDE ONDEELBARE EENHEID IS. Te geloven dat de Maker van de schepping en haar Eerste Oorzaak éen zijn, zoals de Verhevene heeft gezegd (Deuteronomium 6:4): ” HOOR, JISRAËL, DE EEUWIGE IS ONZE G’D, DE EEUWIGE IS ÉÉN.” In de meeste midrashiem vind je uitdrukkingen als: “om Mijn naam éen te maken,” “om mij éen te maken” en vele andere van die aard. De intentie hier is, dat Hij ons uit het slavenhuis nam en wat Hij ons verleende, alleen deed uit barmhartigheid en liefdadigheid, omdat we zullen geloven in de ÉÉNHEID, als onze verplichting. Op vele plaatsen wordt hier naar verwezen als “mitswat jichoed” [de mitswa om G’D als één te zien].

Deze mitswa refereert ook aan “het Koninkrijk van de Hemel,” als we zeggen: “om op te zich te nemen het juk van het koninkrijk van de hemel” (zie Barachot 13a) dat houdt in, erkenning van Zijn éénheid en er in te geloven.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.